Wednesday, 8 June 2011

Memiliki sifat lemah lembut dalam tutur kata dan akhlak adalah rahmat dari Allah

Menjadi orang yang lembut (tuturkata) adalah merupakan ciri Allah merahmatinya. Memiliki sifat lembut dalam tuturkata dan akhlak merupakan rahmat dari Allah. Semua orang boleh marah, semua orang boleh berlaku kasar, boleh mengamuk tapi tidak semua orang boleh bersikap berlemah-lembut.


Allah kata "Hanya kerana rahmat Allahlah kepada kamu wahai Muhammad, kamu dapat bersikap lemah lembut kepada mereka".


Alhamdulillah, kalau dalam diri kita ada sifat berlemah lembut kepada orang, Allah masih lagi menyentuh kita dengan sifat rahmat Allah. 


Kata Allah "Sekiranya kamu ini bersifat  keras/kasar/stubborn dengan orang, nescaya mereka akan lari daripada kamu". Orang tak mahu berkawan dengan orang yang kasar, orang yang dia suka menegur orang tapi apabila orang tegur dia, dia tak mau.


Jadilah orang yang memaafkan dan meminta ampun kepada Allah, mudah2an Allah mengampunkan dia. Dan ajak berbincang (bermesyuarah), jangan ajak orang berjidal (berdebat). Apabila kamu sudah yakin akan sesuatu, jangan ragu, bertawakkal kepada Allah. InsyaAllah jalan kita jalan yang benar. Bila kita dah beramal ikut Al-Quran, ikut dalil dah berazam, kita bertawakkal, jangan ragu lagi.


[ Rujukan : Ali Imran 3 : 159 ]

No comments: