Saturday, 13 August 2011

Bezakan antara aqiqah dengan qurban


 1. Ada soalan : 
  • Ustaz, keluarga saya tak makan kambing. Tapi kami nak aqiqah untuk laki-laki, iaitu 2 ekor kambing. Dan nampak jiran pun tak berapa suka kambing. Boleh tak nilaikan dengan bahagian dalam korban, iaitu lembu ? Kalau lembu nampak gaya semua orang makan. Ustaz kata,Tak boleh ! Kenapa ? Sebab yang disyariatkan untuk aqiqah hanyalah kambing. Itu jelas.
  •  Dia tanya lagi, "Apa kata, Ustaz  kalau seekor kambing ini, paling bagus harganya 500, kalau 2 ekor 1000 - itu, kalau dinilaikan dengan ayam, kita bagi2, boleh kan? sama saja ?" Mana boleh sama. Ini kambing, ini ayam. Maknanya kambing tak kambing, masaalah awak makan atau tak makan itu next. Yang penting, aqiqah, kambing, laki-laki 2 ekor, perempuan 1 ekor. 
  • Dia tanya, apa pendapat Ustaz kalau aqiqah ini saya hadiahkan ke negeri yang lain sebagaimana qurban. Disini ada perbezaan. Qurban tidak sama dengan aqiqah. Beliau mengatakan ada pihak yang membenarkan. Kalau Quran dan hadith tidak membenarkan ? Nak ambil yang mana satu ? Hatta dalam Qurban sekali pun, make sure pastikan dinegeri anda tidak ada orang memerlukan daging barulah di negeri yang lain. Jangan beruk di hutan disusukan anak sendiri kelaparan. Ada Ezy Qurban, qurban ke Kemboja. Kita kata memang kita kesian, kita pun terharu dengan keadaan mereka. Tapi tidak menjadi sebab kita memalingkan hukum syariat. 
  • Dia kata, "Tapi ada pihak yang kata boleh, Ustaz ? ". Ustaz kata hadith Nabi kata tak boleh. Pihak tersebut kata 1000 kali boleh, Nabi kata tak boleh, cukup sekali,  Ustaz katakan tak boleh. Aqiqah fungsinya sebagai pengisytiharan bersyukur kepada Allah. Kita masak, kita merai jiran-jiran, panggil mereka, sebagai bentuk terima kasih. Kalau nak jugak kita bersedekah ke Kemboja, kalau dua ekor kambing,  satu di tempat kita, satu di sana. Jangan semua di sana sampai kita tak buat apa pun di sini. Ini pun tak boleh. Qurban pun begitu. Pastikan di negara kita dah tak ada orang yang perlu lagi dah. Di kawasan kita tidak ada orang yang memerlukan, semua orang2 kaya raya, setiap hari mereka makan kambing, makan lembu, barulah kita cari yang lain. Tempat kita mesti ada qurban. Itu syiar !!!
  • Kemudian hamba Allah ini berkata," Tapi Ustaz, susah sikit sebab jiran saya majority non-muslim."Ustaz kata, "What's wrong with non-Muslim?". Nabi buat  jirannya Yahudi. Kita kalau buat kenduri, kita bukan hanya jemput yang Muslim sahaja. Ini sebagai suatu media dakwah..., jemput. Kita mendapat cucu, mendapat anak sebagai kesyukuran, kita mengisytiharkan, jemput dia, jemput dia,  tak ada masaalah. 
  • Ini berbeza dengan daging haiwan qurban. Mereka tak ada hak di situ. 
  • Bezakan antara aqiqah dengan qurban. Haiwan qurban kita bagi dalam bentuk daging. Aqiqah dalam bentuk makanan. Itu perbezaannya.

No comments: