Monday, 16 January 2012

Syirik & Tatayyur

Syirik yang macam mana, kita tanya ? Kita kata kita tak pernah menyembah berhala, Alhamdulillah, tapi tanpa kita sedar, khasnya dalam masyarakat kita, masyarakat melayu, meyakini yang namanya tatayur, dalam ilmu syariah. 

Tatayyur itu bermakna meyakini sesuatu itu mendatangkan sial atau kebaikan.

Contohnya: mempercayai tarikh sekian tak elok, bulan sekian tak baik. Masuk kategori tatayyur adalah bila dah keluar dari rumah bila nak pergi haji tak boleh tenguk belakang, adalah tatayyur, itu syirik. 
Kalau sudah tawaf wada', tak boleh lagi tengok ka'bah, tak boleh berbelanja lagi, itu semua tatayyur.

Tatayyur adalah budaya jahiliyyah yang dikembang biakkan, dibawa daripada ajaran2 hindu dan pagan dalam kehidupan kita orang melayu, yang kita maklum, sebelum Islam, ditanah kita ini dikuasai oleh agama hindu dan buddha.

Perkataan Tatayyur itu kita jumpa dalam surah Yasin dalam surah 36:18-19

Perasaan sial kerana seseorang ataupun apa sahaja selain Allah itu syirik. 

Itu sebabnya kita tak boleh memaki syaitan. Kenapa ? Syaitan bangga. Sebab dia berasa sebab dialah orang itu menjadi seperti itu.

Suatu hari ada sahabat yang terjatuh pedangnya dari kudanya. Dia kata "Celaka syaitan". Nabi kata " Jangan cakap macam itu". "Ucapkanlah Bismillah". Dengan nama Allah. Maknanya apa? Jatuh itu kerana Allah. Kalau kita kata bila jatuh tu, celaka syaitan, bermakna seakan-akan syaitan yang membuat kita jatuh. Kita hanya boleh mengatakan, apabila sebut syaitan ataupun iblis, kita gelarkan dengan bintang kehormatan dia, laknatullah, semoga Allah melaknat dia.

Kalau disebut Muhammad s.a.w., kita jawab dengan solawat. Bila sebut nama sahabat Nabi, contoh, Abu Bakr, kita sebut radiAllahuanh. Kalau kita sebut Al-Imam As-Shafie, ikuti rahimahullah. Satu hari Nabi menjumpai iblis, gelarkan laknatullah. Disebut Nabi2 yang lain, Nabi Isa, alaihissalaam. Ini satu sunnah yang diamalkan ulama' yang solih. Gelarkan seseorang itu sesuai dengan gelar kehormatannya.

Syrik yang kita tidak kita rasa adah tatayyur . 

Kalau orang awam itu meyakini tatayur ini, kita kata "tak apalah". Tapi kalau orang yang sudah belajar masih meyakini lagi tatayyur ini, masyaAllah...

Tatayyur yang tidak kita sedar seperti tradisi dalam masyarakat ; contoh yang simple, membuang uri bayi. Bila nak tanam uri, letak pensil; bila nak tanam, diazankan uri itu, dia kata ini bahagian daripada manusia. Sebenarnya tak ada masaalah, tidak ada kaedah penanaman dalam Islam, buanglah mana2, di tong sampah,tak dikorek anjing atau kucing dsb, boleh buang ke laut, ke sungai. Kenapa orang dulu2 mereka menanam sebab mereka takut kalau buang sebarang tempat, anjing atau kucing seret2 nanti kotor. Tidak ada upacara khas nak buang uri. Meyakini ada upacara khas membuang uri dan sebagainya itu tatayyur. Dengan meletak pensil, dengan harapan orang ini menjadi pandai, itu tatayyur. Masukkan jarum supaya dia pandai menjahit, tak payah.

No comments: