Sunday, 15 July 2012

Sifat manusia bila Islam kata jangan buat


وَقُلْنَا يَا آدَمُ اسْكُنْ أَنْتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَا وَلَا تَقْرَبَا هَٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِمِينَ [٢:٣٥]
We said: "O Adam! dwell thou and thy wife in the Garden; and eat of the bountiful things therein as (where and when) ye will; but approach not this tree, or ye run into harm and transgression."

Dalam surah Al-Baqarah, [2:35], Allah berkata kepada Adam, makanlah semua kamu hendak sepuas-puasnya. Tapi jangan mendekati pokok ini. Tapi sifat manusia yang satu inilah, kalau Islam kata jangan buat, jangan buat. Terkadang kita suka cakap, WHY ? Kenapa tak boleh? Ini kerja syaitan. Untuk sesuatu yang bersifat ilmu, kita boleh bertanya. Tapi perintah Islam, kita tak boleh tanya. Contoh soalan, kenapa kita kena solat lima kali sehari ? Kenapa buat Haji di Mekah, Kenapa puasa bulan Ramadhan ? Tak ada jawapan disini. Kalau Allah kata 5 kali, 5 kali. Kita tidak boleh kata maybe because sebegini, sebegini......Kalau kita cuba terangkan pun tak akan betul sebab tak ada jawapannya. 

Hal2 agama yang jelas agama, perintah Allah, kalau Allah kata jangan buat, jangan ask why. Kalau bab ilmu, kita boleh tanya seperti kenapa boleh hujan, kenapa ada petir, kilat, sekadar ilmu sains contohnya.No comments: