Monday, 30 September 2013

لَا تُمَارِ أَخَكَ, ولا تُمَازِحْهُ

لَا تُمَارِ أَخَكَ, ولا تُمَازِحْهُُُ

Jangan kamu suka, kata Nabi, bagi takut kawan kamu walaupun nak buat joke. Contohnya kita sorokkan beg dia, atau wallet dia, sorok handphone kawan, sembunyikan kasut dia. Kita seronok tengok orang macam tu; dalam keadaan takut, panic, risau. Ini berdosa.
Nabi kata jangan takutkan kawan kamu/saudara kamu. Walaupun ia biasa, common, orang buat hari ini, dan ia macam perkara biasa.
Walaupun kita buat untuk 'Alah... saja-saja je'.

Contoh: 'Saja2' kacau orang, 'Saja2' kacau isteri orang. 'Saja2' menakutkan orang terutama bila kita tahu orang ni penakut.


Pasal 'saja2' lah ini nanti seseorang itu dicampakkan di api neraka. Macam tak ada kerja. Islam adalah agama serious. Islam bukan agama main2. Kalau nak buat joke, jangan takutkan orang, jangan ada unsur penipuan dan jangan kamu gurau melampau, especially apabila melibatkan maruah orang.

وعن ابن عبّاس رضي الله عنهما قال : قال رسول الله صلى عليه وسلّم
(لاَ تُمَارِ أَخَكَ, ولا تُمَازِحْهُ, ولاتعده موعدا فتخلفه ) أخرجه الترميذيّ بسناد ضعيف.


Dari Ibnu Abbas r.a. bahwa Rasulullah Saw. Bersabda, Janganlah membantah saudaramu, jangan bergurau dengannya, dan jangan pula engkau menjanjikannya suatu janji, lalu engkau mengingkarinya. (HR. Tirmidzi dengan sanad lemah)
Bulugh al Maram 1294

No comments: